Not registered? Create your account now!

Savršen dom za tvoju zlatnu ribicu

March 3rd, 2010

Akvariji su izrađeni od stakla ili čvrste plastike. Kad kažemo "akvarij", mislimo na četvrtaste, ali i one zaobljene zdjelice koje se još uvijek upotrebljavaju. Kad je riječ o ribicama, što veći akvarij, to bolje - amonijak iz ribljeg izmeta može biti smrtonosan u tim malim zdjelama.

Kao i raznovrna hrana, veliki akvariji obogaćuju njihove živote. Životni vijek ribice ovisi o tebi – o načinu na koji se brineš za nju. Kad je riječ o brizi, akvariji imaju gotovo najvažniju ulogu. Zletne ribicie trebaju mnogo prostora jer rastu jako brzo. U 75-litarskom akvariju, dvije ribice i odgovarajućom brigom, tvoji ljubimci mogu doživjeti i deset godina.

Gdje staviti akvarij? Važno je imati na umu da da površina na koju ćeš postaviti akvarij mora bit dovoljno čvrsta da podnese njegovu težinu. Nemoj stavljati riblju kuću na vrijedni namještaj i nikako akvarij ne izlagati direktnim sunčevim zrakama. Iako su zlatne ribice životinje koje žive u hladnim vodama, ne mogu se priviknuti na promjene temperature. Zimsko razdoblje može biti pogubno za ljude, ali i krhke zlatne ribice. Kako bi što bolje podnijele hladnu zimu, potrebno je imati grijač. No ako držiš akvarij u prostoriji s grijanjem koje održava ugodnih 20°C, grijač nije potreban. Tijekom ljetnih dana, akvarij bi trebalo postaviti na hladnije mjesto.

Veliki akvariji zahtijevaju i filtere, takozvane pročiščivače vode koji ti uvelike olakšavaju posao. Najčešće se upotrebljavaju filteri postavljeni izvan akvarija, kojima je jedan dio u doticaju s vodom i njegovom unutrašnjošću. Popularan je i takozvani "bio wheel" filter koji razgrađuje toksične kemikalije. Da se filter ne treba čistiti, ostaje mit. Svakako se potrudi da ga očistiš barem jednom mjesečno. Ako ni čišćenje ne pomaže, filter je pri kraju životnog vijeka pa ga zamijeni. Ako ipak koristiš onu malenu zdjelicu kao dom za svoju ribicu, vodu mijenjaj svaki dan. Bilo bi dobro da skupiš nešto novca i priuštiš svom ljubimcu dom kakav zaslužuje.

Zlatne ribice su zagonetna bića koja se vole skrivati. U akvarij im možeš staviti skrovište, ako požele biti same ili se igrati skrivača. Igraj se maštom kad je riječ o skrovištima, ali pripazi da nema oštre rubove. Vodeno bilje ima svoje prednosti i mane – pomaže u otklanjanju toksičnih materijala iz ribljeg izmeta, dok s druge strane, korijenje i trule biljke mogu zagaditi akvarij. Da spriječiš infekcije, biljke bi prije postavljanja u akvarij trebalo dezinficirati (kapajući mješavinu od jednog dijela izbjelivača i 19 dijela vode). Akvariji sadrže i šljunak koji ribicama daje senzualni osjećaj doma, a dobar je i za njihovo zdravlje – dobra je podloga za rast dobrih bakterija.

Riblji svijet zahtijeva i osvjetljenje što je dobro da provjeriš kako izgleda akvarij i tvoja ribica. Ako imaš žive biljke u akvariji, svjetlo je neizbježno.

Akvariji nisu prirodno okruženje za ribice, nisu slobodne kao u moru. Ti imaš kontrolu nad njima, stoga ih nemoj maziti. Ne vole dodiivanje. Samo lagan dodir može im naštetiti i izazvati smrt.