Not registered? Create your account now!

Crvenouha kornjača

Author: Mila Ckrkic
April 15th, 2010

Crvenouhe kornjačeMala crvenouha vodena kornjača (Chrysemis scripta elegans) najčešća je vrsta vodenih kornjača koja se drži u kući. Kod nas se već godinama uvozi iz Kalifornije i Singapura sa specijaliziranih farmi za njihov uzgoj.

Protivno onom što se misli, ovo je dugovječna životinja (uglavnom strada tijekom prve godine zbog toga što se ne drži u adekvatnim uvjetima) i zato idealna za kućnog ljubimca, jer vam može praviti društvo više desetaka godina. Uprkos rasprostranjenoj zabludi, daleko je interesantnija nego što se misli. I te kako je u stanju razlikovati ljude i veoma dobro "pamti" kako se prema njoj ponašate. Pogriješit ćete ako ovog gmizavca stavite u malenu posudu, potpuno ograničite u kretanju i onda proglasite dosadnim.

Male kornjače su veoma zanimljive u dovoljno velikom, lijepo aranžiranom prostoru. Ako imate akvarij sa dnom, biljem i ribicama, možete malu kornjaču pustiti unutra i promatrati njeno ponašanje. Što više raste kornjača, naravno, postaje opasna za male ribice i najbolje je da osigurate akvarij samo za nju.

Iako se veoma dobro snalazi u vodi, kornjačama je neophodna suha, lako dostupna površina na koju se mogu popeti i dobro osušiti, jer će u protivnom uginuti. Kornjače se moraju držati u čistoj, toploj vodi (od 24 do 30 stupnjeva) da bi se potakle na jelo. Dubina vode ne smije biti niža od dužine njihovog oklopa, jer ako se kornjača slučajno prevrne na leđja, neće se moći sama okrenuti i postoji opasnost da ugine.

Akvarij treba biti podijeljen na vodenu i suhu zonu i obje trebaju biti adekvatno zagrijane (vodenim grijačima sa termostatom, raznim žaruljama, UV lampom). Kornjače se hrane isključivo u vodi i uglavnom su mesožderi, ali im možete ponuditi i neko povrće. Jedu: tubifekse, gliste, crviće, svježe nemasno meso (sitno nasjeckano), jaja, svježu ribu (ne često zato što neki enzimi u ribljem mesu uništavaju vitamin B1).

Možete im dati i mačju hranu jer obično ima dobro izbalansiran odnos vitamina. Poželjno je često im davati i sušene račiće i vodene pužiće. Najbolja je što raznovrsnija prehrana.

Kada god je moguće stavite kornjaču na sunce, pazeći da uvijek bude i hlada u blizini, u koji se može skloniti, jer od pregrijavanja i ugine. Iako je ovo slatkovodna vrsta kornjača dobro je u vodu staviti i malo morske soli, zbog dezinfekcije i minerala. Vitamini A i D3 su joj naročito značajni. Ako vaša kornjača zatvori oči i odbija hranu najbolje je da održavate temperaturu vode na gornjoj granici od 30 stupnjeva i povremeno joj stavljate AD kapi na oči.

Nemojte nikada kornjaču hraniti više puta dnevno. Može se hraniti i svaki drugi dan. Kada vaš ljubimac dovoljno poraste možda će postati manje umiljat nego kad ste ga kupili. Ali zato ćete ga moći bez straha pustiti da slobodno šeta po kući, istražuje teren i "dežura" ispred hladnjaka i prati vas po stanu. Osim toga moći ćete ga i slobodno češkati po oklopu - velike kornjače to obožavaju.